מהלך חיים פרסומים Curriculum Vitae List of Publications Home Page
פקולטה למדעי הרוח / החוג ללשון העברית
פרופ' אשר לאופר
המעבדה הפונטית

Prof. Asher Laufer

 For an English page press here

 

האוניברסיטה העברית

הר הצופים

91905, ישראל

טל' 972-2-5881219

פאקס:  972-2-5883688

 

ברוכים הבאים לאתר האישי של פרופ' אשר לאופר.

אני מורה וחוקר בחוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית בירושלים, מנהל את המעבדה הפונטית המסונפת לחוג ללשון וחבר בוועד המנהל של האגודה הפונטית הבינלאומית. תחומי התמחותי הם פונטיקה ופונולוגיה בכלל ושל השפה העברית לדורותיה ולתפוצותיה בפרט. אני עוסק בשלושת היבטיה של הפונטיקה: החיתוכי, האקוסטי והתפיסתי.  אני מעודכן בהתפתחויות במקצוע, ומשתתף באופן סדיר בכנסים בינלאומיים בתחומי המקצוע ולוקח חלק פעיל בהם. כמו כן אני מבקר במעבדות פונטיות ידועות בעולם ולומד על הנעשה בהן ומקבל באופן שוטף את פרסומי המחקרים הנערכים בהן.

בתחום הפונטיקה החיתוכית עסקתי בין השאר במחקרים מקיפים שערכתי במעבדות פונטיות ידועות בעולם (UCLA שבלוס-אנג'לס וְהסקינז המסונפת לאונ' ייל שבניו-הייבן), ובהן חקרתי את ההגאים הלועיים והנחציים בעברית ובערבית.  במחקרים אלה נסתייעתי בניתוח אקוסטי של הדיבור ובתצלומי וידיאו של פנים הלוע על ידי סיבים אופטיים (כ-400 דקות הקלטה של 18 נבדקים). מחקרים אלה סייעו לקהיליית החוקרים בהבנת תפקידו של כיסוי הגרון בדיבור, והם מצוטטים על ידי החוקרים הקשורים לנושא. הממצאים החיתוכיים שגיליתי במחקרים אלה שופכים אור על תופעות דקדוקיות בהגאים הלועיים והנחציים בעברית לדורותיה ומסבירים אותן בנקל.

עבודת הדוקטור שלי עסקה בהפקה של דיבור עברי מלאכותי בעזרת מחשב. בעמדי בראש צוות שכלל עובדים ממכון לב בירושלים הרחבתי את נושא הדיבור המלאכותי במייזם שמטרתו הפיכת כתב עברי לדיבור מלאכותי (TTS). המבוא לתכנה שיצרנו הוא טקסט עברי רגיל (המוקלד בתכנת "וורד", ללא ניקוד),  והתכנה שלנו ממירה את הכתוב לדיבור הכולל הנגנה עברית.

תחומי התעניינותי כוללים תופעות על-מקטעיות כמו טעם והנגנה (חקרתי את ההנגנה בעברית וסיכומי מחקריי כלולים בספרי על ההנגנה). עד כמה שידוע לי אני הראשון שחקר את העברית המדוברת מהבחינה האקוסטית, וממצאיי בתחום נכללים במאמריי ובספריי.

כיום, כשברקע שלי יש ראייה רחבה של תורת ההגה בשפות העולם, נכנסתי מחדש לתחום של תורת ההגה של העברית לדורותיה, ומתחדשים לי חידושים אף בתחום של העברית המקראית-הטברנית.

לאחרונה אני מנצל את ידיעותיי המדעיות בפונטיקה במיזם שנקרא "מבטא צברי" שמטרתו לשפר את המבטא ואת ההגייה העבריים של דוברי שפות זרות בארץ ובעולם על ידי הפצת לומדות-מחשב באינטרנט בחינם. הצוות האחראי לכתיבת הלומדות כולל את הגב' אסתר דלשד וכרמיה שובל מן היחידה להוראת עברית בבית הספר לתלמידי חו"ל ואותי. בלומדות שהכנו יש שימוש בטכנולוגיות אודיוויזואליות, ואחד החידושים שבהן הוא האפשרות של המשתמש "לראות את הקולות". הלומדות כוללות פרקים העוסקים בהנגנה, במקצב, בטעם ובשיפור המבטא של התנועות וחלק מהעיצורים העבריים. המיזם בשלבי סיום, וגרסת ניסוי שלו מורצת במרשתת באתר האוניברסיטה העברית: http://hebrew-multimedia.huji.ac.il/sabrasound/index1.htm  
או באתר: http://hebrew-multimedia.huji.ac.il/sabrasound/index.html.

לחיצה כאן תקשר אותך לרשימת פרסומיי בעברית (חלק מרשימת פרסומיי כתובים בצבע שונה, ויש להם קישורים לאתרים המכילים את קובצי המאמרים. לחיצה על פריט בצבע שונה מקשרת לתוכן המאמר במתכונת PDF). לחיצה כאן תקשר אותך לרשימה של מהלך חיי האקדמיים.

 



Contact